top of page

(Eerste) hulp bij rosacea


Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de kleinste bloedvaatjes (de haarvaten) in het gezicht zijn getroffen waardoor een constante roodheid zich manifesteert.


De toestand kan verergeren met bultvorming, de huid kan strak, droog, branderig en dus zeer oncomfortabel aanvoelen.


Enkele oorzaken van Rosacea:

lekkende darm, verstoorde darmflora, histaminegevoeligheid, oestrogeendominantie.


Vaak is er sprake van een hoge concentratie van de Demodexmijt op de aangetaste huid.


Verband VERTERING-HUID


Er zijn studies die wijzen op het verband tussen rosacea en de toegenomen aanwezigheid van de Helicobacter pylori alsook wijzen sommige studies erop dat mensen met rosacea een vermindere maagzuurproductie hebben. (Wat goed uitkomt voor die Helicobacter pylori)


Wanneer er sprake is van een onevenwichtige darmflora, is de verhouding tussen de goede en de slechte darmbacteriën uit balans (darmdisbiose). Hierdoor kunnen er verschillende spijsverteringsproblemen ontstaan zoals een verhoogde darmpermeabiliteit, overbelasting van de lever en het uitscheidingssysteem. Er blijven dan teveel afvalstoffen en toxinen achter in de bloedbaan wat leidt tot ontstekingen alsook zal het lichaam deze afvalstoffen proberen uit te scheiden via de huid. De huid, haar detox en immuniteitssysteem wordt op haar beurt overbelast met ontstekingen en detoxproblemen als gevolg.


🆘️(Eerste) Hulp bij Rosacea


1.Enzymtherapie: enzymen gaan afval opruimen, de ontsteking afremmen en (het vaak moeilijk te behandelen) littekenweefsel verteren. De proteolytische enzymen verminderen ook jeuk en roodheid.


✅ Rezyme


2.Spijsvertering optimaliseren: hoe beter de fasen van de spijsvertering functioneren, hoe meer het darmmicrobioom in balans is, hoe minder de flare-ups, en hoe gezonder de huid zal zijn.


✅ Inzyme+


3.Histaminereacties beperken:

Wanneer de hoeveelheid histamine in ons lichaam verlaagt, kan met name de darm herstellen.


✅ histamine arme voeding


Er kunnen ook nog andere factoren een rol spelen zoals bijvoorbeeld je vetzuurprofiel (hoe staat het met je omega3?) en vitamine D3. Bespreek dit met een gezondheidsdeskundige of met één van onze Revivalab professionals.


bottom of page