top of page

Voedingsstoffen die tijdelijk vermeden moeten worden bij ernstige huidklachten



  • Zuivelproducten, koe-/geiten-/schapenmelk, milkshakes

  • Margarine, zuivelvrije margarine, zachte boter (bevat additieven/oliën),

  • Jam,

  • Varkensvlees, ham, bacon, rundvlees, vleeswaren, worstjes, gehakt met conserveermiddelen (niet op verpakking vermeld)

  • Gerookte zalm/vis tonijn in blik in olie of olijfolie

  • Rauw eiwit, mayonaise van hele eieren, dipsauzen

  • De meeste fruitsoorten (rijk aan natuurlijke chemicaliën), vruchtensappen

  • Tomaat, tomaat bevattende producten, paprika, champignons, pompoen, broccoli

  • Donkere bladgroenten, spinazie, zilverbiet, rucola, de meeste kruiden en specerijen

  • Ui en spruiten

  • Avocado

  • Soja saus/tamari, tomatensaus, barbecue saus en andere sauzen, saladedressings van welke aard dan ook

  • Gedroogde vruchten

  • Noten

  • Azijn (alle soorten), ingemaakte voedingsmiddelen,

  • Olijfolie, canolaolie, kokosolie, plantaardige oliën

  • Tarweproducten, tarwemeel, gewone bloem, tarwebrood, commerciële tarwe-ontbijtgranen,

  • Tarwe pasta

  • Maïs, cornflakes, maïsmeel (maïszetmeel), maïschips

  • Tuinbonen

  • Suiker, honing, melasse, kunstmatige zoetstoffen, cacaopoeder

  • frisdrank (frisdrank), dieetdrank, gearomatiseerd

  • leidingwater

  • koffie, thee, kruidenthee (alle soorten),

  • Chocomelk koekjes, muffins, snacks, cake, gebak, chips, pannenkoeken mix, snoepgoed/lolly's/snoepgoed, chocolade



Allergene voedingsmiddelen buiten beschouwing gelaten, zijn dit de algemene voedingsmiddelen en dranken die de meeste kans geven op jeuk of een opflakkering van je eczeem:

1 koemelk en andere zuivelproducten

2 druiven (inclusief wijn, rozijnen en druiven bevattend sap)

3 sinaasappels (en sinaasappelsap)

4 kiwi's

5 sojasaus/tamari saus

6 tomaat en producten die tomaat bevatten

7 avocado

8 donkergroene groenten (broccoli, spinazie, zilverbiet, enz. )

9 gedroogd fruit (abrikozen, dadels, vijgen enz.)

10 vleeswaren (worst, ham, spek, vlees met smaakversterkers enz.)

11 maïs en producten die maïs bevatten

12 junk food, vooral gekleurde lolly's en snoepjes.


Welke voeding is wel toegelaten :

  • rijstmelk, havermelk, biologische sojamelk (geen "soja-isolaat")

  • sesamvrije hummus; bonendip; bananen-carobespread; zuivere biologische boter of ghee indien geen allergie voor zuivel)

  • mager lamsvlees, scharrelkip, runderbeenderen gebruikt in bouillon, mager lams-/kalfs-/kipgehakt (vraag slager naar additievenvrij of vers gemaakt gehakt)

  • gebakken of gegrilde forel of kleinere witvis (zie informatie over vis)

  • gepelde peer, banaan, papaja

  • wortel, selderij, aardappel, zoete aardappel, sperziebonen, spruitjes, kool (wit en rood)

  • bindsla (romaine), ijsbergsla

  • peterselie (met mate), peterselieschilfers, bieslook

  • prei, lente-ui/kalebas/ sjalot, knoflook, gedroogd knoflookpoeder, mungboonspruiten, linzenscheuten, gekiemde spelt

  • Peterselie Pesto; Omega Salade Dressing

  • ongezouten rauwe cashewnoten (indien geen allergie voor noten; niet geroosterd)

  • Alleen appelciderazijn van goede kwaliteit indien geen allergie voor sulfieten)

Comments


bottom of page