top of page

Enzymen zijn een waardevol (en een vaak onderschat) element bij huidverzorging en huidverbetering! Enzymen kunnen het lichaam helpen om voedingsstoffen af te breken en te verteren. Ze dragen bij tot het reguleren van ontstekingen, wat essentieel is voor een gezonde huid.  Als je een stralende en gave huid wilt, zal je misschien verbaasd zijn te weten dat de oplossing in je spijsverteringskanaal ligt. 


De darm en de huid zijn organen met cruciale immuun- en neuro-endocriene functies en zijn op unieke wijze aan elkaar gerelateerd qua doel en functie. De intieme relatie tussen deze organen wordt de "huid-darm as" genoemd en talrijke studies hebben een verband gelegd tussen de gezondheid van het maag-darmkanaal (GI) en de
homeostase van de huid. Naast deze wijze van communicatie suggereert onderzoek dat de darmmicrobiota een directer effect op de huid kunnen hebben. In het geval van een verstoorde darmbarrière kunnen onverteerde voedselresten, pathogenen en hun metabolieten in de bloedbaan terechtkomen met als gevolgen een verstoring van het huidmicrobioom.


De huidmicrobiota kunnen, net als de microben in de darmen, samenwerken met het immuunsysteem en helpen de homeostase van de huid te handhaven door de groei van pathogene bacteriën op de huid te remmen en ontstekingen te verminderen. Ontregeling van de huidimmuunrespons kan worden gezien bij huidaandoeningen
zoals psoriasis en atopische dermatitis.


GI aandoeningen gaan vaak gepaard met huid manifestaties en het darmmicrobioom lijkt een sleutelrol te spelen in de ontwikkeling van veel inflammatoire aandoeningen van de huid. Het in balans brengen van de spijsvertering is de eerste stap naar een gezonde, stralende huid. Als je wilt dat planten sterk zijn, bladeren robuust, en bloemen prachtig bloeien, moet je de bodem de nodige voedingswaarde en bacteriële balans geven. Hetzelfde geldt voor onze darmen die de basis vormen voor een goede gezondheid.. Op dezelfde manier, om je huid gezond, zacht en stralend te maken, moet je de juiste balans van bacteriën en voedingsstoffen in je darmen beheren.

Maar wat zijn en waarom zijn spijsverteringsenzymen voor de huid zo belangrijk?
Wanneer we voedsel consumeren, moet het door onze organen worden afgebroken tot voedingsbestanddelen. Alles wat we eten, moet optimaal verteerd worden: koolhydraten, vetten en eiwitten. Een goede spijsvertering levert essentiële stoffen 
die nodig zijn voor een gezonde celopbouw. Spijsverteringsenzymen zijn het geheim van het afbreken van ons voedsel in voedingsstoffen, zodat ons lichaam het goede van de maaltijd kan opnemen.
De potentie van onze spijsverteringsenzymen kan worden verminderd door vele factoren. Een verkeerde levensstijl is de grootste factor die bijdraagt aan de vernietiging van enzymen. Verkeerde leefstijlkeuzes zijn onder meer:
Roken
(Overmatig) alcoholgebruik
Te veel / ongezonde voeding
Gebrek aan gezonde voeding
Weinig lichaamsbeweging
Stress
Negatieve emoties
Medicatie
Gebrek aan water
Ook bevat het voorverpakte voedsel geen enzymen, het is "dood" voedsel. Want enzymen zijn al vernietigd door de warmtebehandeling bij 48 graden Celsius.

Atopische dermatitis - eczeem  
Deze chronische aandoening is veel meer dan een uitslag op de handen of een jeukend plekje achter de oren. Voor veel volwassenen en kinderen is atopische dermatitis een groot gezondheidsprobleem dat wordt gekenmerkt door ontsierende schilfers en intense jeuk die pijnlijk kan zijn en de kwaliteit van leven kan verminderen.


Eczeem wordt vaak behandeld als een geïsoleerde huidaandoening. Steroïde crèmes zijn de eerste verdedigingslinie om de symptomen te bestrijden, maar ze bieden geen blijvende verlichting en zijn niet zonder neveneffecten. Het topisch behandelen van de huid is een kortzichtige aanpak, vergelijkbaar met het dweilen van de vloer zonder de lekkende pijp onder de gootsteen aan te pakken. Onze huid is het grootste ontgiftingsorgaan. Het is ook een van de primaire routes die giftige stoffen kunnen nemen wanneer het lichaam wanhopig probeert om ze te elimineren. 


Waarom systemische enzymen belangrijk zijn bij huidklachten ?
Het immuunsysteem heeft zijn eigen communicatiemethode. Cellen in de buurt van een ontsteking of gedegenereerd weefsel moeten andere cellen vertellen dat er iets moet gebeuren. Dit gebeurt met chemische boodschappers, proteïneachtige moleculen die cytokinen worden genoemd. Sommige cytokinen verhogen de ontsteking - vernietigen ziekteverwekkers of beschadigd weefsel - andere cytokinen kalmeren de ontsteking. Deze cytokinen worden verdeeld in 2 groepen Th1 en Th2.  Wanneer de twee groepen niet in evenwicht zijn, ontstaan er verschillende soorten ontstekingen.


Als cytokinen uit balans zijn, wat voor soort ontsteking zouden we dan zien?
Een overmaat aan Th1 (ontstekingsbevorderend) kan een overdreven reactie op ontstekingen veroorzaken, zoals we bij huidklachten zien (roodheid, zwelling, jeuk, blaasjes met vocht)  
Overmatige Th1 activatie op lange termijn leidt uiteindelijk tot

destructieve immuunprocessen zoals auto-immuunziekten( Huidlupus, Acne, eczeem, psoriasis, vitiligo en rosacea ).


Overmatige Th2-activiteit kan het allergiesyndroom veroorzaken zoals contactallergie, atopisch eczeem, neusbijholteontsteking, ontstoken darmen.


Het unieke vermogen van systemische enzymen kan het best worden samengevat door te zeggen dat het, het vermogen heeft om het
immuunsysteem in balans te brengen - het herstelt de normale functie. Het is geen controle van ontstekingen door immunosuppressie. Het is geen immuunstimulans.

Systemische enzymen brengen het immuunsysteem in balans, zodat het kan doen waarvoor het is ontworpen.

Referenties 

3_edited.png

Enzymen en de huid

bottom of page